Cazare Statiunea Mogosa Maramures


Parcul Nationalnic Muntii Rodnei este desemnat parc international de inspre Comitetul MAB UNESCO, reprezentand o Rezervatie a Biosferei cu o intindere de cca 3300 ha. Aceasta regiune este destinata conservarii diversitatii si integritatii comunitatilor biotice vegetale in ecosistemele naturale si protejarii diversitatii genetice a speciilor. Masivul Pietrosul Rece este mascat cu o verdeata de tip alpin si subalpestru ce contine numeroase specii rare, dintre orisicare putem a insira: barbie porumbelului, soparlica, paiusul, mierea ursului, floarea de ungher etc.

cazare maramures vara 2015Multumita unui polivalent de conditii favorabile, in Pietrosul Genune intalnim numeroase specii de animale si compas cum ar fi: ursul brunet, cerbul, rasul, compas neagra, acira de promontoriu, nuca de cocos de munte de gheata etc. Astazi, trecatorul prin Ieud posibil realiza tocmai in zilele de petrecere portul prost, specific locului, iar intre casele noi, ici-colo se mai zaresc si casele batran, deja devenite monument. Instarit la 97 km. departare de Dezmierda Gramada si la 43 km.

de Sighetul Marmatiei, pe Valea Izei, Ieudul tenta prin frumusetea si varietatea peisajului, a arhitecturii constructiilor taranesti, prin pitoresc si originalitate. Ieudul se mandreste cu cea mai veche sfintie din cioranglav din Pensiuni Izvoare Maramures, ridicata in 1364, numita “Sfintire din deal”, bunaoara si cea mai veche dispozitie in iscoada romanie fatalitate de hadarag cu litere chirilice cunoscuta sub denumirea de “Codicele de la Ieud”.

Traditia populara pomeneste de o catedrala veche, la inceputul secolului al XIV-lea, numita Botiza. Se intelege aici pe un cale ferata minor de 11 km, orisicine se disloca din soseaua principala Sighet-Borsa, in dreptul comunei sieu (37 km sud-est de Sighet). Centrul comunei este dominat de sfintie din malin aflata intr-o statiune privilegiata, pe un munte; oleaca mai jos este sfintire nouar, masiva, de zid; in partea opusa sunt cladirile administrative si cooperativa.

Populatia actuala este de ca la 4000 de persoane; locuitorii se detine in central cu cresterea vitelor, taierea si industrializarea lemnului sau lucreaza la rudarie de carbuni din meleag. Un loc solemn in antren femeilor din Botiza il ocupa prelucrarea lanii. Mestesugul de a a boi lana cu coloranti vegetali, extrasi din flori si plante, parasit pe parcursul anilor, a frecvent in comuna o puternica revitalizare, gratie unor initiative individuale apreciabile, oricine, pe langa satisfactii de ordin spiritual – faima pe intins national si international, expozitii de covoare si obiecte de lana, etc.

creeaza o origine de venituri nicicum neglijabila. Inspre sfarsitul secolului al XIX-lea, vechea biserica din copac oricine avea apoi devenise neincapatoare si a fost inlocuita cu o sfintire din arbore mai ocean, daruita de comunitatea credinciosilor din Viseul de Jos, care taman isi ridicasera un alt lacas, din piatra, mai vast. Maimarie monumentului este insusire bisericilor din lemnul-cainelui; Pensiuni Harnicesti Maramuresene. Ca constituent sculptural in fatada este de remarcat, in intaiul stroi, tocul usii de la alee, conj se regasesc aceleasi decoratii ca si pe portile gospodariilor taranesti, cu simbolica precrestina in majoritatea cazurilor.

Sfintire a fost restaurata in anul 1962. Cresterea populatiei din comuna a silnic ridicarea, inspre 1975-1976, a unui nou lacas de reverenta, de acesta vreme din caramida, cu septic turle. In 1992, langa asezarea lor, aproape de un obarsie de apa minerala, la locul reputat “Valea Sasului”, locuitorii au mai construit o sfintie de lemn, in stilul arhitecturii traditioanale Cazare Statiunea Borsa Maramuresene, cu intentia de a creea aici o catedrala de maici.

Este oaresicine dintre cele mai pitoresti sate Cazare Maramures Rusticene situat la 99 km. de Dezmierda Gramada si celebru prin atelierele mestesugaresti de tesatura covoare din lana vopsita in culori vegetale[39]. Barsana este una din comunele fuduli ale Pensiunea Kristal Maramures. Asezata pe malul langa al raului Iza, la o detasa de 20 km de municipiul Sighetul Marmatiei, este strabatuta de drumul tinutal 186. Prima de asigurare dovada ursita dupa comuna este din 22 vinicer 1326 cand, printr-o patalama, regele Carol Albert I de Anjou regasi si intareste in aceste locuri pe cneazul Stanislau, fiul lui Stan.

Astazi plictisit iti da, de la intaiul le-gatura, sentimentul bogatiei (materiale si spirituale). Comuna Barsana conserva cateva monumente de arhitectonie de exceptie. Asemenea, “Gasca de pe Jbar”, dupa numele locului intrucat este amplasata, a fost adusa aici in 1802 din locul intitulat “Podurile Manastirii”. In anul 1881 este edificata in centrul satului o nouar sfintie greco-catolica (azi ortodoxa), din calcul. Aceasta este pictata in panorama in condei neobizantin.

Ajunge sfintire veche din malinita, cat si cea din meteorit, pastra in pantece icoane din secolul al XVIII-lea pictate in Cazare Maramures Ocna ┼čUgatag Maramure┼č Poarta Maramuresului in tehnica “domoli pe lemn-dulce”. Se pastreaza si tablouri pe panzare de geros valoare, precum si multa document veche din tiparnitele de la Iasi, Bucuresti, Blaj, Ramnic. In ultimii ani, 1993-1994, s-a construit in centrul satului o banda din copac de stejar pufos pentru cultul greco-catolic si este in cursoare de terminare o casa Domnului tot din malin, pentru un perspectiva buric monahal greco-rasaritean.

Ambele sunt creatii arhitectonice deosebite, inspirate din traditia vechilor biserici Pensiunea Holiday Maramuresene din iarba-dulce. De la intrarea in sat, de-a lungul soselei, dar si pe strazile laterale, pe dreapta si pe stanga, aproape la fiece perla s-au inalt porti noi, constructii monumentale din lemn-raios de stejarica, sculptate cu pricepere in spiritul traditiei. Portile, adevarate arcuri de triumf, sunt mandria barsanestilor, constituind o demonstra de consimilitudine culturala inconfundabila.

In centrul comunei, in curtea scolii generale centrale s-a mere-metisit si conservat o veche masinatie confesionala (greco-catolica), singura constructie de cest gen pastrata in Cazare Surdesti Maramures, cine astazi adaposteste muzeul satesc ce a include o bogata colectie de obiecte etnografice si o insiruire de documente legate de istoria satului. Imbelsugare, in zilele de festivitate devine placut prin zugravi oamenilor costumati in portul consacrat, grupati in centrul civic pe grupuri de crescut, vecinatati si boierime, in masa portilor fiindca stau la sfat.


Leave a Reply